Για τους περισσότερους από εμάς η λέξη Χημεία είναι συνειρμικά αρνητικά επιφορτισμένη γιατί την έχουμε συνδυάσει με χημικά επιβλαβή συστατικά στις αγροτικές καλλιέργειες και την ατμόσφαιρα. Δεν είναι όμως μόνο άσπρο ή μαύρο. 


Για παράδειγμα, δυο γερμανικές εταιρείες στις διαφημίσεις τους, χρησιμοποιώντας τη λέξη Χημεία, πρέσβευαν δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Το σλόγκαν της μεν απέτρεπε τη χρήση των χημικών τονίζοντας “Απαγορεύονται τα χημικά στο σπίτι μας“, ενώ η άλλη προέτρεπε στη χρήση των χημικών εκθειάζοντας την τεχνολογική τους υπεροχή με το σλόγκαν “Δεν φτιάχνουμε απλά χημικά, δημιουργούμε Χημεία

Η λέξη και η έννοια της Χημείας εμφανίζεται κυρίως προσδιορίζοντας τα χημικά όπλα, τοξικές, δηλητηριώδη και διαβρωτικές ενοχοποιώντας άδικα την επιστήμη της Χημείας. 

Chemistry

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, πολύ συχνά θα δούμε και τη λέξη χημεία να προσδιορίζει και τις διαπροσωπικές σχέσεις, όταν θέλουμε να πούμε ότι διακατέχονται από φιλικά συναισθήματα, απενοχοποιώντας το συνήθη ύποπτο!

Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να διαπιστώσει και τα οφέλη της χημείας στην ανθρωπότητα, όπως τα αντιβιοτικά, τα παυσίπονα και τα φάρμακα για τον καρκίνο, οι τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος.

Η χημεία έχει αποτελέσει, ακόμη, έμπνευση για δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, όπως το Breaking Bad. Στη σειρά αυτή, ένας χημικός χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για να παρασκευάσει παραισθησιογόνα, μεθαμφεταμίνες και να εξαφανίσει-διαλύσει τα θύματα του. Στην τηλεοπτική σειρά ο πρωταγωνιστής Walter White, χρησιμοποιεί πυκνό διάλυμα υδροφθορίου HF για την εξαφάνιση των θυμάτων του . 

Η τηλεθέαση της σειράς, κάθε άλλο παρά αποστροφή προς τη χημεία αντικατοπτρίζει.

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι η χημεία είναι όπλο στα χέρια της ανθρωπότητας και εξαρτάται από εμάς τους ίδιους πως θα τη χρησιμοποιήσουμε, προς όφελος των λίγων ή των πολλών.

About the Author
Δρ Ιωάννης Σ. Καλαμαράς


Χημικός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών