Ακόμα μια σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της και τα παιδιά, οι αυριανοί φοιτητές, ετοιμάζονται για έναν δύσκολο αγώνα. Είναι ο πρώτος τους προσωπικός αγώνας. Όλη η χρονιά, αυτή η σχολική χρονιά, κύλησε με ιδιαίτερες δυσκολίες. Έναρξη των μαθημάτων τον Οκτώβρη, τα βιβλία έφθασαν στα σχολεία εγκάιρως… σε DVD, ενώ τα εγχειρίδια κατέληξαν στα χέρια των παιδιών μέσα του Γενάρη. Οι ιθύνοντες τιμωρήθηκαν για την υποτίμηση της νοημοσύνης των μαθητών με τον αποκλεισμό τους από το κοινοβούλιο.

Τα παιδιά μας όμως δεν το έβαλαν κάτω. Παρ’ολες τις αντιξοότητες μέσα και έξω από το σπίτι, κατάφεραν να μοιράσουν το χρόνο τους μεταξύ σχολείου και φροντιστηρίου, παραμερίζοντας τον προσωπικό τους χρόνο, ως την μικρότερη δυνατή θυσία για να πετύχουν το στόχο τους. Γιατί στόχος δεν είναι πλέον να πετύχουν μόνο στη σχολή της προτίμησης τους, αλλά και να βρίσκεται και στον τόπο καταγωγής τους. Βλέπεις η οικονομική κρίση, κατακερματίζει και τα νεανικά όνειρα.
Οι εποχές άλλαξαν. Οι ρυθμοί μάλλον άλλαξαν. Οι καιροί απαιτούν τα παιδιά μας να κάνουν ένα μεγάλο άλμα από την αθωότητα της παιδικής ηλικίας στην ωρίμανση του ενήλικου, προσπερνώντας την ανεμελειά της εφηβείας. Οι ευθύνες των προβλημάτων και των δυσκολιών φαίνεται να περνούν και στη δική τους δικαιοδοσία. Πλέον, δεν παραμένουν αμέτοχα και αδιάφορα μπροστά στην κοινωνική, κατά βάση, κρίση.
Ως ανταπόδωση, λοιπόν, στις προσπάθειες τους και αναγνώριση των κόπων τους, τούς οφείλουμε την ελευθερία της επιλογής τους. Τώρα που ετοιμάζονται να ανοίξουν τα φτερά τους και να κάνουν το πρώτο βήμα της ουσιαστικής ωρίμανσης και ενηλικίωσης τους, ας αφήσουμε κατά μέρος τα δικά μας ανεκπλήρωτα όνειρα και ας τα αφήσουμε ελεύθερα να δοκιμάσουν μόνα τις δυνατότητες τους και να ωριμάσουν μεσα από τις συνέπειες των επιλογών τους, ό,τι και αν αυτές αποφέρρουν.
Είναι καιρός να σταματήσει ο μονόλογος και τα εξαντλητικά «πρέπει» από πλευράς γονέων, αλλά και εκπαιδευτικών. Ας αφήσουμε τα παιδιά να μιλήσουν και να εκφραστούν μακριά από σκωπτικές κριτικές και εμπαιγμούς.
Την περίοδο των εξετάσεων, στεκόμαστε δίπλα τους, όχι απέναντι.
About the Author
Δρ Ιωάννης Σ. Καλαμαράς


Χημικός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών