Από μικρό παιδί ένιωθα δέος για έναν άνθρωπο ο οποίος στον τομέα του, όποιος και αν ήταν αυτός, ήταν ο καλύτερος. Η αντίστοιχη έκφραση στα αγγλικά για όσους δεν γνωρίζουν είναι G.O.A.T (greatest off all time). Ένιωθα (και ακόμη νιώθω) ένα μοναδικό ρίγος στην ιδέα ότι κάποιος σε αυτό που κάνει είναι ή ήταν ο καλύτερος όλων των εποχών  Τα παραδείγματα είναι πολλά στον αθλητισμό, όπου οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι.

Μπάσκετ. Michael Jordan, τρανταχτό παράδειγμα G.O.A.T, ο καλύτερος παίκτης που πέρασε από τα παρκέ του μπάσκετ όλων των εποχών. 

Ποδόσφαιρο. Με αφορμή το Mundial, και είναι δική μου εκτίμηση, ο Mesi είναι ο G.O.A.T στο ποδόσφαιρο. Τον Μαραντόνα τον πρόλαβα και νομίζω ότι δε τίθεται θέμα σύγκρισης.

Tennis. Εδώ οι απόψεις διίστανται άλλοι λένε Federer άλλοι Nadal, κάποιοι άλλοι Sampras. Βάση αριθμών και κατακτήσεων  grand slam ο Federer είναι κατά την άποψη μου ο καλύτερος.

Πυγμαχία. Αν ο Mike Tyson είχε διαφορετικό χαρακτήρα πιθανόν αυτός να ήταν ο καλύτερος όλων των εποχών αλλά τα πρωτεία τα έχει ο Muhammad Ali.
Στον μηχανοκίνητο αθλητισμό ο Schumacher θα μείνει στην ιστορία.

Σε επιστημονικό επίπεδο τώρα…

 Ποιος είναι ο G.O.A. T στην Χημεία;

Η ερώτηση δεν είναι καθόλου εύκολη και σε αντίθεση με τον αθλητισμό ίσως να μην είναι δίκαια. Τι εννοούμε ο καλύτερος; και τι εννοούμε χημικός; Ίσως η ίδια ερώτηση για τον G.O.A.T στην Φυσική να είναι πιο εύκολη μιας και οι περισσότεροι θα απαντήσουν τον Einstein ή τον Νεύτωνα. Στη χημεία τα πράγματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα.

Υπάρχουν πολλοί χημικοί που έχουν συνεισφέρει στην επιστήμη πολλά και είναι δύσκολο  να χαρακτηρίσεις κάποιον τον καλύτερο. Σε μια ερεύνα από το Nature Chemistry  ο  Linus Pauling και  Dmitri Mendeleev ο οποίος ανακάλυψε τον Περιοδικό Πίνακα ψηφίστηκαν ως οι καλύτεροι χημικοί όλων των εποχών με πολύ μικρή διαφορά ψήφων από τους Marie Curie,  Amedeo Avogadro  Fritz Haber , Friedrich Wöhler  Alfred Werner  Henry Moseley  Paul Walden  Robert Robinson Ludwig Boltzmann , Jacobus Henricus van ’t Hoff  Jābir ibn Hayyān , E. J. Corey  August KekuléRobert Boyle  Walther Nernst , Svante Arrhenius , Shigeru Terabe , James Joule  Victor Grignard , William Perkin Stanislao Cannizzaro , Wallace Carothers  Emil Fischer , Wilhelm Ostwald , Niels Bohr , Ryōji Noyori  Paracelsus  Mother Nature , Louis PasteurHumphry Davy

Όπως και να έχει οι άνθρωποι αυτοί είτε στον αθλητισμό είτε στην επιστήμη με αυτό που ασχολήθηκαν έγιναν οι καλύτεροι έχοντας ταλέντο και φυσικά αγάπη γιαυτό που έκαναν. Δε θα ξεχάσω ποτέ τη συμβουλή του πατέρα μου, όταν στην εφηβεία ψαχνόμουν τι να κάνω με το μέλλον μου, μου είπε το εξής απλό αλλά ταυτόχρονα  αληθινό και ουσιώδες. Κάνε ότι θες.. αρκεί να το κάνεις καλά… Και αυτό εντέλει είναι το μυστικό επιτυχίας. Ότι και να κάνεις, με ότι και να ασχολείσαι να προσπαθείς διαρκώς να το βελτιώνεις, να το εξελίσσεις και να μη μένεις ποτέ στάσιμος.

 

About the Author
Δρ Ιωάννης Σ. Καλαμαράς


Χημικός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών