Τα έμαθες;;; Φέτος θα πέσει ή άσκηση στη φυσική με τις 12 τροχαλίες με τα 3 κεκλιμένα που θα γίνει συσσωμάτωμα και … και… και..

Τα έμαθες;;; Φέτος στη Χημεία θα πέσει η μερική εξουδετέρωση 3 ασθενών οξέων και ανάμιξη επτά ρυθμιστικών διαλυμάτων.. Το ξέρω από έγκυρη πηγή.. Ο αδερφός του ξαδέρφου του θείου μου ξέρει έναν που η αδερφή της γυναίκας του παίζει να είναι στην επιτροπή θεμάτων

Οι παραπάνω συζητήσεις αν και πλασματικές δεν απέχουν και πολύ από τη πραγματικότητα. 6 μέρες πριν από τις πανελλαδικές ένας μαθητής το τελευταίο πράγμα που πρέπει να ξέρει είναι να μη δίνει καμία μα καμία σημασία σε τέτοιες προβλέψεις εκτιμήσεις κλπ… οι οποίες πραγματικά δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα.

Θέλω να μοιραστώ μια αληθινή ιστορία ή οποία πέρα από αληθινή συνέβη σε εμένα τη περίοδο που έδινα πανελλήνιες..

Πανελλαδικές εξετάσεις 1999

Τότε, (δέσμες), εξεταζόμασταν σε 4 μαθήματα και πρώτο μάθημα ήταν η Έκθεση..

Τις εξετάσεις μου τις ξεκινούσα Δευτέρα με Έκθεση.

Κυριακή βράδυ και ενώ είναι έτοιμος να κοιμηθώ, γύρω στις 22:00, χτυπάει το σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού.. Τότε κινητά είχαν μόνο οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Έτυχε και σήκωσα εγώ το τηλέφωνο και ακούω τον καθηγητή μου από το φροντιστήριο (δε θα πω όνομα ούτε ειδικότητα).

Καλαμαρά.. Μην κοιμηθείς.. Τσακίσου και διάβασε για τον ελεύθερο χρόνο.. Είναι το αυριανό θέμα που θα δώσεις.. Φτιάξε καφέ και ξεκίνα… Πήρα μόνο εσένα τηλέφωνο και άλλους 3 μαθητές μου να τους το πω γιατι είστε οι πιο ψύχραιμοι.  Μη τυχόν και το πεις σε καναν άλλον σε σκότωσα…

Κλείνω το τηλέφωνο παγωμένος… Η ορμόνη του άγχους η κορτιζόλη είχε κάνει έκδηλη τη παρουσία της..  Δε μπορούσα να το διαχειριστώ..

Αγνοώντας τη προτροπή του καθηγητή να μην ενημερώσω κανέναν, παίρνω τηλέφωνο το συμμαθητή και κολλητό μου και τον ενημερώνω και αυτόν.

Κατεβάσαμε από τις βιβλιοθήκες μας όλες τις σημειώσεις που είχαμε από το φροντιστήριο με τον ελεύθερο χρόνο..  Διάβασα 4 ώρες.. 23:00 με 03:00..

Ξάπλωσα να κοιμηθώ  αλλά δε τα κατάφερα..

8:00 το πρωί στο εξεταστικό…

Έρχονται τα θέματα… Διαβάζω το κείμενο.. και μου σκάει η κεραμίδα στο κεφάλι…

ΘΕΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 1999 ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ…(στο τέλος της ανάρτησης το θέμα της έκθεσης)

Χάνοντας τη ψυχραιμία μου αρχίζω και αραδιάζω κάτι κουταμάρες για τον ελεύθερο χρόνο.. ούτε που θυμάμαι τι έγραψα..

Στην έκθεση πήρα 10 γεγονός που πιστεύω κόστισε το Χημικό Αθήνας σε εμένα και στους γονείς μου μερικά χιλιάδες ευρώ για να σπουδάσω στη Πάτρα..

Πότε δε κατηγόρησα το καθηγητή, ποτέ δε του κράτησα κακία..  Να βοηθήσει θέλησε αλλά δε βγήκε.. Αν έπεφτε ελεύθερος χρόνος πιθανόν να έγραφα 17 και να ήμουν στο Χημικό Αθήνας..

Έμαθα λοιπόν με το χειρότερο τρόπο ότι οι εκτιμήσεις για τα θέματα είναι τελείως αβάσιμες…

 ΥΓ: Παραθέτω και το θέμα έκθεσης 1999 για τους ρομαντικούς…

“Οι πολιτιστικές αξίες τότε και μόνον αποκτούν διάρκεια, εφόσον είναι πανταχού παρούσες. Αλλιώς αφήνουν εντυπώσεις, αλλά όχι ήθος. Η αρχιτεκτονική των κτηρίων, η αισθητική μιας διαφημίσεως ή μια εκπομπή από το ραδιόφωνο είναι, με το δικό τους μέτρο, επίσης πολιτιστικές εκφράσεις. Στο σύνολό τους, εξίσου σημαντικές με την ύπαρξη μιας συμφωνικής ορχήστρας ή ενός ωραίου μνημείου. Ο πολιτισμός της καθημερινότητας είναι μια πρόταση προς το μέλλον, που αγκαλιάζει ωστόσο το παρόν. Ότι ο πολιτισμός αυτός της καθημερινότητας ασφυκτιά στη σημερινή Ελλάδα, δίκαια προκαλεί την αγωνία σε όσους έχουν ακόμα τα μάτια και την ψυχή ανοικτή”. (Γ. Γραμματικάκης, Κοσμογραφήματα).

Πώς κρίνετε την άποψη του συγγραφέα ότι οι διάφορες όψεις της καθημερινής ζωής αποτελούν σημαντικές εκφράσεις πολιτισμού;

Ποιες εκδηλώσεις και συμπεριφορές συντελούν, κατά τη γνώμη σας, στην υποβάθμιση του “πολιτισμού της καθημερινότητας” στη χώρα μας;

Πώς νομίζετε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε το πολιτιστικό επίπεδο της ζωής μας;

About the Author
Δρ Ιωάννης Σ. Καλαμαράς


Χημικός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών